Kołobrzeski mikroklimat

Fotolia_1747612_L_zmniejszone.jpgMiasto – Uzdrowisko Kołobrzeg jest od 200 lat znanym i cenionym kurortem uzdrowiskowym wybrzeża Bałtyku. Jest miastem portowym o ponad 1000 letniej historii. Charakteryzuje się mikroklimatem o leczniczych właściwościach. Specyfika tego klimatu doskonale sprzyja stosowaniu w celach leczniczych klimatoterapii, w skład której wchodzą: kąpiele morskie, kąpiele plażowe, spacery.

Warto wiedzieć, że specyficzną właściwością mikroklimatu plaży jest tzw. aerozol morski. Powstaje on przez uwolnienie się z wody morskiej cząsteczek jodu, chloru, soli, bromu i innych. Słoneczne, szerokie, nadmorskie plaże sprawiają, że Kołobrzeg powszechnie uważany jest za jedno z najzdrowszych miast Polski, ceniony kurort i doskonałe, tętniące życiem miejsce wypoczynku.

AEROZOL MORSKI – to wspaniała mieszanina drobin morskiej wody, jodu, bromu, wapnia i magnezu.

Aerozol powstaje, gdy fale rozpryskując się o brzeg unoszą ze sobą mikro kropelki wody i liczne minerały. Tak duże ilości składników leczniczych występują wyłącznie nad Morzem Bałtyckim. Średnia zawartość jodu w powietrzu waha się w granicach od 0,75 do 2,53 mikrograma/mm3 , natomiast chlorku sodu mieści się w przedziale od 1,1 do 45 µg /m3.

Typową cechą klimatu wybrzeża jest występowanie specyficznych wiatrów wywołanych różnym nagrzewaniem się lądu i powierzchni wody, dlatego w ciągu dnia na długo zanim dojdziemy do brzegu możemy poczuć smak soli na ustach. Latem bryza morska zaczyna się około godziny 7 – 8, największe natężenie osiąga w godzinach popołudniowych.

Aerozol morski wykazuje liczne właściwości lecznicze – wdychany osiada na śluzówkach górnych dróg oddechowych, a cząsteczki mniejsze niż 1 µg docierają do pęcherzyków płucnych. Cząsteczki te wpływają na złagodzenie stanów zapalnych w oskrzelach oraz zmniejszają ich reaktywność na alergeny. Pod wpływem aerozolu morskiego wzrasta pojemność życiowa płuc (ważne dla dzieci). Osiadając na skórze łagodzi stany zapalne i alergiczne. W jego składzie znajduje się jod, który odgrywa kluczową rolę w produkcji hormonów wytwarzanych w tarczycy, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu.